Snart klare for sjøsetting!

Vi har vært på Filippinene i litt over 3 uker og vi er veldig nære ved å sjøsette Vaka Hop’e! Vi har overkomt mange utfordringer og problemer, blandt annet bygd et nytt skott for eine skroget, men ett problem gjenstår og vi kan ikkje sjøsette før dette er løyst: Motoren virker ikkje. Men først, et lite innblikk i kordan team Vaka Hop’e har hatt det.

Ankomst Vaka Hop’e

Vi ankommer Filippinene etter 4 dager i Australia der vi møter Paul, det fjerde medlemmet av teamet. Teamet består av meg, Naomi, Paul og Sammy. Sammen er vi gira på å komme oss til Filippinene og se Vaka Hop’e! Reisen gjekk raskt, og vi ankommer Davao etter bare 35 timer. De første dagene bruker vi på å bli kjent med YWAM basen her og bli kjent i byen. Så, på ein mandag, reiser vi til Alorro, fiskerlandsbyen der båten vår har bodd de siste 8 månedene. Vi ankommer i pøsende regn, men det stopper ikkje oss. Båten står der, akkurat som når eg reiste fra den, og alle er så glade for å se den!

Fra høyt til lavt

Båten såg ut til å være i god form! Litt vasking og vi ville være klare for sjøsetting. Eg visste at det ville ta litt tid, men realistisk håpa eg at vi kunne få båten på vannet innen to uker om alt gjekk bra. Det gjorde det ikkje. Eg stakk et skrujern gjennom ein viktig del av båten som var fullstendig rotten. Termitter hadde spist et heilt halvt skott, nåke som eg hadde sett tegn til før eg dro og derfor sprøyta inn insektsgift, men eg var ikkje klar over kor mye som var spist av termitter… Og på toppen av det så ville ikkje motoren starte. Eg begynte med skottet for å ta motoren seinere.

Bygge skott

Båten vår er ikkje stor innvendig. Eg kan såvidt sitte der eg er på bildet, og der Paul sitter har eg ikkje sjans. Inne i det hullet låg eg og ødela skottet bit for bit i jakt på termitter. Det var fremdeles mye jobb igjen etter dette bildet blei tatt, men her ser du omtrent kor mye vi måtte bygge opp fra innsiden. I tillegg måtte vi bygge opp et viktig del av skroget på utsiden, og det måtte være vanntett! Derfor måtte vi handle inn marine kryssfiner, glassfiber og epoxy. Eg har sett mange youtube videoer av folk som fikser båt, så eg følte eg hadde passe god kontroll. Hehe… Og det gjekk bra! Etter bare ein uke var det nye skottet på plass!

Motorproblemer

Eg er ingen motormekaniker. Min stakkars moped brukte meir tid i garasjen enn ute på veien. Eg fortrekker at mine motoriserte kjøretøyer bare virker. Derfor tenkte eg at ein Yamaha 9.9 ville være et bombesikkert valg av motor til Vaka Hop’e. Eg var optimistisk når eg prøvde å starte motoren første gangen, men etter gjentatte forsøk ville den ikkje starte. Eg jaga problemet til eg sto med forgasseren i hånden og lurte på ka eg skulle gjøre med den. Eg gav den til ein lokal mekaniker som skulle rense den for meg og eg satte den inn igjen. Motoren ville fremdeles ikkje starte og vi lot den stå et par dager mens vi bygde skott.

Det er alt for mange detaljer om mitt forsøk på å fikse motoren, og eg er redd det vil bli litt kjedelig for de som ikkje er motorinteresserte. Lang historie kort: eg klarte ikkje å fikse motoren. Vi klarte å få motoren i gang, men den kjørte dårlig og kjølingen virka dårlig. Eg hadde gitt meg sjøl ein deadline til fredag å fikse motoren. Om alt var i orden kunne vi sjøsette på søndag. Det såg lyst ut ein stund, men til slutt måtte eg kaste inn håndkleet og ta motoren til byen for å få den fiksa. Det er kun ein motormekaniker i byen som fikser påhengsmotorer, så vi legger vårt håp i han.

Lysere tider

Det har gått et par dager siden eg begynte å skrive dette nyhetsbrevet, og nå går det mot lysere tider! I dag fekk vi motoren tilbake fra mekanikeren i god stand! Han måtte justere timingen på motoren og et par andre ting som var over mitt nivå, og brukte to dager med jobbing på å få det til. Så nå er vi klare til å reise tilbake til båten og sjøsette!!

I tillegg til å få motoren tilbake har to andre ting og hendt i dag. Vi har fått vår EPIRB (satellitt nødpeilesender) i posten, og vi har forløst redningsflåten vår fra tollen. Disse to tingene har pågått i bakgrunnen de siste månedene og har gitt meg mye meir hodepine enn motoren, men eg skal ikkje gå inn i detaljer her. Det er nesten for tilfeldig at mine tre største hodepiner blir løyst på ein dag og vi tar det som et tegn på at Gud er med oss!

Vi er på youtube!

Nå gjør vi oss klare til sjøsetting, forhåpentligvis til slutten av uken. Deretter begynner livet på vannet og klargjøring til seilas til Indonesia! I mellomtiden kan du se den første episoden av Vaka Hop’e reisen på youtube. Her har Maarten, min gode venn fra YWAM Ships Norge, både intervjua oss i Australia og satt sammen heile episoden. ENJOY!

http://youtu.be/fRDLMNQd4IU

English EN Norwegian NO