5 år i YWAM

September 2017 markerer begynnelsen av mitt engasjement med YWAM. Eg hadde bestemt meg for å gå for drømmen: å reise til Stillehavet i jakt på å gjøre verden til et litt bedre sted med fokus på reint drikkevann. Eg var leda til å joine YWAM Medical Ships i Papua Ny Guinea, og eg var all inn. Eg solgte det aller meste av mine jordiske eiendeler, hadde ingen fleire regninger å betale og satte avgårde på eventyr uten å vite når det kom til å ende. Vel vi veit nå at det har vart i 5 år og kommer nok ikkje til å ende med det første.

Etter å ha passert denne milesteinen vil eg gjerne benytte anledningen til å mimre litt tilbake i tid og gå over historien i korte trekk. Om du er meir interessert i ka eg driver med akkurat nå så er det lov å hoppe til slutten 🙂

2017: Første tur til PNG og Salomonøyene

Eg reiste til Papua Ny Guinea i slutten av september 2017, etter nåken uker med YWAM i Norge. Dette var min «scouting» tur for å se etter muligheter til korleis eg kunne bidra med reint vann gjennom YWAM Ships. På grunn av uforutsette omstendigheter måtte eg ta ein pause fra Papua Ny Guinea og reise til Salomonøyene i nåken uker, og der fant eg akkurat det eg leita etter: de bora vannbrønner! Eg fekk være med å bore min første vannbrønn i Stillehavet og dette satte kursen for veien min videre. Det var liten tvil om at Gud hadde leda meg til YWAM Solomon Islands.

2018: DTS på Salomonøyene

For å jobbe med YWAM over lengre tid må man først ta ein disippeltreningskole (DTS). Denne skolen kjøres over heile verden og når valget kom til kor eg skulle ta min skole var det logisk å ta den på Salomonøyene. Eg visste lite om de store utfordringene eg kom til å møte i denne sesongen, for skolen i seg sjøl er utfordrende nok. Men på toppen av det heile hadde eg utfordringer med kulturforskjeller, klima og matmangel. DTS blir ofte omtalt som «Die To Self», og det fekk eg virkelig oppleve her. Men samtidig fekk eg lære mye om meg sjøl og folket på Salomonøyene. Forståelse er ein nøkkel til utvikling, og eg fekk et intimt innside blikk på livet i Salomonøyene denne sesongen.

2018-2019: YWAM Liberty

Eg fekk tilbud om å jobbe med legeskipet YWAM Liberty etter DTSen min, og det var her eg bestemte meg for å gå for et langtids engasjement med YWAM. Eg var del av å døpe skipet og reiste på den første outreachen til Bougainville som varte i 5 måneder. Min rolle var «community engagement leader», dvs leda alt ikkje-medisinsk arbeid på land med fokus på helseundervisning og å engasjere både barn og voksne. I tillegg tok eg på meg rollen som purser halveis inn i perioden der eg var ansvarlig for økonomien og alt innkjøp til skipet. Mot slutten av 2018 var eg ganske utslitt, men fekk ein juleferie i Norge før eg reiste tilbake igjen i begynnelsen av 2019.

2019: Stab for DTS på YWAM Ships Kona

Planen var egentlig at eg skulle være stab for ein DTS ombord YWAM Liberty i 2019. Men planene endra seg og tilslutt endte eg opp med å forlate skipet og reise til Hawaii istedet, for å være stab på ein skole som begynte i april. Det betydde at eg fekk oppleve min andre DTS, og denne i ein vestlig setting! Det var mye som var annerledes, men fundamentet var det samme. Vi hadde et valgfag under DTSen med seiling, og det var her eg begynte min trening som seiler. Eg co-leda et team til Panama der vi fekk jobbe i jungelen i Bocas del Toro og i byen David med mye foskjellig.

2019-2020: Transformational Development School i New Zealand og tilbake til Salomonøyene

Siden eg lærte om begrepet community transformation (istedet for community development) og hørte om denne skolen under min DTS på Salomonøyene, visste eg at eg ville ta denne skolen. Ting la seg til rette og i 2019 reiste eg til New Zealand for å lære om samfunnsutvikling med rett fokus. For å se transformasjon må de lokale ha eierskap og initiativ. Vi lærte masse fra forskjellige lærere og vi endte opp med å gjøre outreach på Salomonøyene! Dørene for Salomonøyene åpna seg opp igjen og eg reiste tilbake etter skolen på NZ var ferdig. Målet var å begynne et langtidsengasjement der.

2020-2021: Norge og YWAM Ålesund

I mai 2020 skulle eg bare heim ein tur til min bror sitt bryllup, men det skulle vise seg å være et lengre opphold enn forventa. COVID holdt meg som gissel i Norge, nåke som skulle vise seg å være ein blessing. Eg joina YWAM Ålesund som stab, var med som leder på outdoor track i DTSen og fekk benytte mine ingeniør-hjerneceller i å renovere Johanneskatedralen. Salomonøyene var aldri langt unna i tankene, men den fysiske avstanden gjorde at eg fekk se alt i perspektiv. I denne sesongen måtte eg sloss med meg sjøl om eg skulle fortsette i YWAM eller ikkje, men eg konkluderte med at eg er kalt til Salomonøyene og at eg ikkje ville få fred med meg sjøl om eg slutta nå.

2021-2022: Seilevisjon for Salomonøyene

Ideen for seilbåt på Salomonøyene begynte for meg i New Zealand 2020, men for YWAM Solomons begynte det i 2017. I begynnelsen av 2021 bestemte vi oss for å begynne å planlegge å bygge ein båt, men i den prosessen fant vi drømmebåten til salgs og endte opp med å kjøpe den i september 2021. Min arbeidsoppgave er å få båten klar og seile den til Salomonøyene, samtidig som vi bygger eierskap til de lokale i YWAM Solomons.

2022 markerte begynnelsen for mitt fulltids engasjement for denne visjonen. Eg brukte første delen av året for å bygge videre på mine egne seile ferdigheter, og seila i 6 uker gjennom Adriaterhavet til Egeerhavet med seilbåten Thankfulness, og i 1 uke fra Kanariøyene til Gibraltar. I tillegg fekk eg reise til Cornwall der eg fekk prøveseile ein Wharram Amatasi og møte sjefen for Wharram Designs. I mai 2022 reiste eg til Hawaii for å bygge relasjoner med Flotilla teamet i YWAM Ships, og derfra reiste eg videre til Fiji sammen med to gutter fra YWAM Solomons for å bygge deiras seile ferdigheter.

Med YWAM Koha i Fiji

Vi er fremdeles på Fiji ombord seilbåten Mandolin. Den siste måneden har eg blitt forfremmet til skipper og sammen med mine to crew fra Salomonøyene har vi jobba sammen med legeskipet YWAM Koha oppe på nordsiden av øya Vanua Levu. Det var kjekt å jobbe med mitt fjerde legeskip, og de gjorde ein kjempejobb der oppe! Med to tannlegeklinikker i konteinerform ombord hadde de størst fokus på tannhelse, men to leger dro inn til landsbyene kvar dag for å se pasienter i tillegg. Deiras fokus er å styrke de lokale helsearbeiderne, ikkje bare putte plaster på såret. Samarbeidet med de lokale helsearbeiderne var prisverdig.

Vårt siste seile eventyr

Den siste uken fekk vi et nytt crewmedlem ombord og vi satte seil tilbake fra nordsiden av Vanua Levu til sørsiden. Ein seilas som skulle ta 3 dager, og som faktisk bare tok 3 dager! Vi seila fra soloppgang til solnedgang kvar dag, med varierende forhold. Høydepunktet mitt var når vi fekk ta opp spinnakeren på båten, og farten vår økte fra 3 til 5 knop. Alle ombord hadde ein flott seilas, og Billy og Sammy begynner å bli gode seilere! Nå er vi i Savusavu og forbereder oss på neste seilas der vi skal ut i åpent hav på overnatt-seilas til øyen Moala i Lau gruppen. Vi gleder oss til det!

English EN Norwegian NO