Ein uke på åpent hav

Eg har nettopp komt heim til Norge etter over ein uke ombord Elida V, det svenske seilskipet. Vi seila i 6 dager på åpent hav fra Las Palmas på Kanariøyene til like ved Gibraltar, sør i Spania. Denne båten er ikkje liten, og med sine 40 meter har den over 50 sengeplasser. Vi var over 40 mennesker ombord på passasjen, og vi hadde ein fantastisk tur over havet. Mange blei sjøsjuke, men stemningen var på topp. Den siste dagen ombord stoppa vi over 1000m hav og tok ein svømmetur i Atlanterhavet.

Lærdommer fra havet

Denne turen med Elida er ein del av min forberedelse til å seile fra Filippinene til Salomonøyene seinere i år. Målet mitt var å kjenne på hvordan det er å seile på åpent hav, og kordan det er med rutiner på havet som i vaktlag og matlaging. Elida har godt etablerte rutiner og vi hadde 3 vaktlag som hadde 2×4 timers vakter. Eg hadde 4-8 og 16-20 vaktene og fikk med meg både soloppgang og solnedgang. Det var et eget vaktlag som gjekk fra 8-20 som var ansvarlig for alle hovedmåltidene, og de lagde heilt fantastisk mat!

Den største lærdommen er at man er isolert utpå havet, og mannskapet ombord, rutinene vi har, og maten som lages er avgjørende for trivselen. Man er heilt frakobla den moderne «navlestrengen» – internett, nåke som er både fantastisk herlig og skummelt på samme tid. Å være frakobla den evige informasjonsstrømmen og avhengigheten av telefonen var herlig, men å skulle seile over åpent hav med minimale værmeldinger var litt skummelt. Her gjelder det å ha fleire muligheter til å få informasjon, og satellittkommunikasjon er et must.

Seilasen med Thankfulness

Det er ikkje lenge siden eg mønstra av SV Thankfulness på øyen Milos i Egeerhavet. Då hadde eg vært 6 uker ombord og vi hadde seilt 950 nautiske mil tilsammen. For ein flott erfaring det var! Det største lærdommen er at eg har fått ein forståelse av avstand og tid på sjøen, og eg kan nå ha et slags referansepunkt når eg planlegger for passasjen med seilbåten vår fra Filippinene til Salomonøyene. Til sammenligning blir den passasjen 3x lengre i avstand og opp mot 2x lenger i tid.

Forberedelser til seilbåtprosjektet

Jo meir eg dykker inn i den maritime verdenen, jo meir virkelig begynner dette seilbåtprosjektet å bli. Det er ikkje sjelden at eg får kommentaren, «oj, det er jo som Kon Tiki!», når eg viser folk bilder av båten vår, og det er jo forsåvidt sant ettersom båten blei bygd i samme ånd.

Det er litt av ein ekspedisjon vi skal begi oss ut på! Et eventyr i ordets rette forstand. Og jo meir eg tenker på det, jo meir innser eg at dette er akkurat det eg ønsker. Eg elsker eventyr, og om du hadde fortalt meg for ein halv livstid siden at dette er det eg skal gjøre nå hadde eg vore super gira! Men veien mot målet er sjelden enkel, nåke som vi ser i ekte eventyr, og på samme måte er det for meg av og til. Men eg må bare gå ett skritt av gangen og stole på den store planen Gud har. Om eg tenker på det store bildet kan eg fort bli overvelda, men når eg velger å fokusere på de små tingene er det ikkje vanskelig å være takknemlig for den veien eg går 🙂

English EN Norwegian NO