Kast loss!

Endelig begynner ferden! Etter å ha vore i Norge i nærmere to år begynner reisen tilbake mot Salomonøyene. Det er ein lang reise før eg endelig kommer dit, med få faste holdepunkter, men med masse eventyr. Målet for i år er å seile båten vi har kjøpt fra Filippinene til Salomonøyene, og tiden skal brukes godt mot den tid. Etter eg skjønte at eg kunne være med på passasjen har eg innsett at eg trenger meir erfaring på seilbåt, og eg har nådd ut i det store YWAM nettverket og fått fleire napp. I skrivende stund sitter eg på Amsterdam flyplass på vei til Kroatia.

School of Navigation and Seamanship (SONS)

I måro, den 31. Januar begynner eg på et 3 måneders online kurs i navigasjon og sjømansskap. SONS er ein skole i YWAM som eg har hatt lyst til å ta lenge av åpenbare grunner. Dette er ein skole for YWAMere som ønsker å bli del av et maritimt arbeid i YWAM, og nå har det seg sånn at eg er del av å begynne et sånt arbeid. SONS er sentrert rundt Day Skipper kurset til RYA (Royal Yachting Association) og etter endt kurs vil eg har sertifikat i både teoretisk og praktisk Day Skipper under RYA som er anerkjent jorden rundt.

Seile i Kroatia

I dag, den 30. Januar har eg ein einveisbillett til Split i Kroatia. Der skal eg ha ein uke ombord ein båt som tilhører YWAM Croatia for å oppfriske seilekunnskapene mine og få meir tid på sjøen. Etter dette skal eg mønstre på ein annen båt i området som skal seile sørover og som ønsker å ha meg ombord. Med denne båten vil eg få mulighet til å få meir seileerfaring og sjømil «under beltet». Akkurat kor lenge eg blir ombord denne båten er fremdeles uvisst, men det vil nok komme oppdateringer underveis 🙂

Og tilslutt, som ein avslutning av SONS kurset og denne sesongen med seiling, skal vi ha ein praktisk eksamen i Kroatia mot slutten av April der vi skal seile i to uker ombord båten til YWAM. Då vil eg bli sertifisert RYA Day Skipper og kan fortsette å utvide sertifikatet med andre RYA kurs.

Lapita Voyage

Som ein forberedelse på turen vår har eg brukt ein del tid på å lese meg opp på de to søsterskipene til båten vår som tok akkurat samme ferd som vi planlegger å ta tilbake i 2008. De brukte 4 måneder fra Bohol til Honiara der de møtte allslags utfordringer. Det har vore god forberedelse på å lese og lære av de som har seilt denne ruten med de samme båtene som vår.

Deiras tur var ein ekspedisjon med tradisjonelle seil, styreåre og uten motor for å bevise at Polynesia kan ha blitt befolka fra Asia. De hadde mange stopp og forskjellig crew underveis, og de møtte på mange lommer av lite vind og motvind. Siden de ikkje hadde motor og mange planlagte stopp blei turen lang og krevende.

Vår båt skal ha både moderne seil, moderne ror og ein motor, nåke som vil gjøre ein betydelig forskjell for turen. Når vinden slutter å blåse kan vi bruke motoren for å komme oss til neste havn. Vi kan bruke motor for å ankre opp og for å nå fram til ankringsplassen før det blir mørkt, om nødvendig. Ikkje minst kan vi bruke motoren for å komme oss unna eller gjennom dårlig vær. Ein enorm sikkerhet i denne motoren altså.

Planer for passasjen vår

Eg har med vilje unnlatt å detaljplanlegge turen vår til vi har funnet ein kaptein som ønsker å bli med (nåke som vi jobber med fra Hawaii). Men det er viktig å opparbeide seg et visst grunnlag av forståelse for utfordringene vi står ovenfor og ka som blir viktig å fokusere på. Dette blir i aller høyeste grad ein ekspedisjon, og det blir viktig å være fleksibel. Som et grovt overslag ser eg for meg å bruke 2 måneder å seile fra Filippinene til Salomonøyene. Ombord ser eg for meg å ha med ein erfaren kaptein, meg sjøl, som vil fungere som førstestyrmann, og to lokale fra Salomonøyene som mannskap. Ut av oss 4 er det nok de lokale fra Salomonøyene som er best rusta til overfarten, for det blir enkle kår ombord. Sånn som eg ser det nå vil overfarten gå hovedsaklig langs land med et par havstrekk som kan ta et par dager å krysse. Oppdatert grov reiserute kan du se på bildet under:

Video fra Ålesund

Bedre seint enn aldri, er det ikkje? Heilt mot slutten av oppholdet mitt i Ålesund lagde vi ein video der eg har ein omvisning inne i Johanneskatedralen, dette bygget som eg har via så mye tid til. Den blei ganske lang, men det er lov å hoppe frem og tilbake i filmen. Du vil uansett få et godt innblikk både oppe i hovedetasjen og på kontorene på gateplan som eg har fått være med å gjøre ferdig.

Følg linken for å komme til youtube kanalen min der videoen ligger: youtube.com/c/eivindandas

English EN Norwegian NO