Når drømmer blir virkelighet

For ganske nøyaktig 10 år siden begynte eg å drømme om å kjøpe meg seilbåt. Eg var nesten ferdig med bacheloren og drømte om å seile de 7 hav. Eg var ikkje klar då, og endte opp med å kjøpe ein campingvogn på Bore istedenfor. Men siden den tid har drømmen levd gjennom forskjellige youtube kanaler som eg fremdeles følger den dag i dag.

Når eg begynte å følge drømmen om å bore vannbrønner i Stillehavet 5 år siden, lurte eg på om tiden var moden for å skaffe ein seilbåt. Det var den ikkje, og istedenfor blei eg med YWAM Medical Ships i Papua Ny Guinea. Det er eg glad for, for det har gitt meg tid til å få et større bilde og forståelse av Stillehavet, og meir spesifikt Melanesia.

Men for 3 år siden begynte drømmen om ein seilbåt å dukke opp igjen. Eg delte med YWAM Salomonøyene og de sa at de har den samme drømmen. Vi begynte å drømme sammen, og for 2 år siden begynte vi å jobbe mot den drømmen.

Endelig!

1. september 2021 kjøpte vi ein båt på Filippinene, og siden har eg jobba for å få båten klar for avgang mot Salomonøyene. I over ett år såg eg ikkje båten, for den trengte fremdeles ein del jobb av ein båtbygger, og den var lagra på et trygt sted. Istedenfor fokuserte eg på å bygge seilerkompetanse, for eg skjønte at eg ville være med på passasjen til Salomonøyene.

Nå er året 2023 og eg er endelig med seilbåten vi kjøpte for over ett år siden! Det var heilt uvirkelig å se seilbåten for første gang. Den var så mye meir enn eg hadde forestilt meg. Eg ser for meg at følelsen kan sammenlignes med å se drømmebilen eller drømmemotorsykkelen for første gang etter du har kjøpt den. 10000 sommerfugler kalte eg det.

Verdens beste team

Beste ved å være her er at eg ikkje er aleine. Sammen med meg har eg et team på 4 karer fra YWAM Ships Kona som er dedikert til å være her i litt over 2 måneder. I tillegg har vi to jenter fra YWAM Ships Filippinene med oss de første ukene. Det har vært fantastisk å ha lokale med på laget, for det gjør alt så mye enklere.

Vi har vært her med seilbåten i to uker og gjort forberedelser til sjøsettingen. Båten er så og sei tom, så vi må fikse alle deler som skal til for å leve ombord. Det er ein ekspedisjonsbåt og ingen luksusseiler, men det er vi alle forberedt på!

Sjøsetting

I morgen skal båten ut av lagringsplassen og ned til stranden. Det blir litt av ein operasjon! Båten er allerede tatt fra kvarandre og alt skal fraktes kvar for seg, på ein slags tilhenger bak ein jeepney buss, over stokk og stein, ned til stranden. På tirsdag skal alt settes sammen før vi endelig dytter båten på sjøen på flo sjø etter solen har gått ned.

Det blir ein tøff første natt, for vi sjøsettes på kysten som er mest utsatt for vær og vind, men vi har ingen valg. Første natt blir på anker som vi setter ut fra lettbåten midt på dagen. Når båten flyter ved solnedgang kan vi dra oss ut og sikre båten. Neste morgen går turen til ein brygge ved Cortes i Abatan elven. Der skal vi bo den første uken for å bli vant ombord og gjøre de siste forberedelsene før vi setter avgårde mot Cebu og videre til Davao.

Reality check

Eg har innsett at det ikkje er for kem som helst å ta fatt på et sånt prosjekt. Man skal være passe bestemt, litt urealistisk og ha nok kunnskap til å ta fatt på 1000 små detaljer. Eg ser at de siste årene har vært god forberelse og eg har ennå ikkje møtt på ein utfordring der eg ikkje har ein løsning. Men å planlegge på forkant er eg dårlig på, og det budsjettet eg dro ut av luften for litt over ett år siden er blåst for lenge siden.

Om du vil være med å støtte båten VAKA HOP’E på reisen til Salomonøyene er det fleire måter å gjøre det på. Enkleste er direkte på vipps til YWAM Solomons Support på 668061, ellers er det mulig å gi donasjon med skattefradrag via YWAM Ålesund. Link kan finnes her: solomons.no/gi For alle mine internasjonale venner er det mulig å gi ved å følge denne linken: solomons.no/en/support-us/

Fortsettelse følger

Eg er så utrolig spent på fortsettelsen av denne reisen, og eg gleder meg til å dele meir med deg! Forhåpentligvis kommer det film fra reisen ein gang i fremtiden. Om du vil ha meir direkte oppdateringer kan du følge meg på instagram der det dukker opp historier etterkvart 🙂 instagram.com/e.andaas/

English EN Norwegian NO