Reint vann fra Norge til Papua Ny-Guinea

Det er 14 år siden Gud la drømmen om reint drikkevann i Stillehavet på mitt hjerte. Samtidig blei dagens 8. klassinger skapt, og nå har denne nye generasjonen i stor grad hjulpet meg til å oppfylle den drømmen som blei født samtidig som de.

Hedemarken Friskole under UiO har nettopp hatt årets misjonsløp der de har samla inn penger spesifikt til reint vann i Papua Ny-Guinea som skal implementeres gjennom YWAM Liberty. I fjor samla de inn ein rekordsum på 103 000 kr som gjekk til innkjøpet av YWAM Liberty, og i år håper de å slå rekorden. 8.-10. klasse har et «løp» på 10 minutter der de skaffer sponsorer for distanse løpt eller sykla, men og kreative løsninger som meter strikka, eller (min favoritt) antall pannekaker spist. 5.-7. klasse deltar og med å selge kakebokser på forhånd.

Vi har planlagt dette løpet ein stund allerede, og i mellomtiden har eg vore proaktiv og kjøpt inn 300 vannfilter av typen sawyer. 132 av disse klarte DTSen fra Hawaii å ta med seg ned, og på forrige outreach til vestkysten av Bougainville fekk eg delt ut alle disse. Filtrene blei distribuert over minst 32 landsbyer, og kan dekke minst 1000 mennesker med reint drikkevann i årevis.

Torokina

Med utsikt mot ein 2000 meter høy aktiv vulkan låg vi ankret i bukten ved Torokina. Landsbyene vi skulle besøke låg spredt utover jungelen på det relativt flate deltaplanet som har blitt forma over tusenvis av år ved foten av vulkanen. Kysten er kransa av ein svart sandstrand og rustne rester etter glemt historie fra andre verdenskrig.

Her skulle vi være i ein uke, og på forhånd kunne eg gjette at dette var ein prima lokasjon for å dele ut vannfilter. Elvevann og åpne brønner var hovedkilden for drikkevann i området. Ingen av delene er ideelt. På bildet kan du se ein typisk åpen brønn i landsbyen Koromokina. Denne landsbyen har 16 slike brønner som ligger spredt utover. Ein familie er ansvarlig for brønnen, men fleire familier deler på vannet.

På det andre bildet ser du ein åpen kilde for bosetningen Kosamoa. I motsetning til Koromokina er alle i bosetningen avhengig av akkurat denne kilden og de er nødt til å gå kvar dag for å hente vann her. I Kosamoa bor det ca 20 familier.

Water filter workshops

Dette området har definitivt et behov for å forbedre vannressursene sine. På grunn av vår korte tid i området var sawyer filter ein god løsning. Eg hadde nok tid til å undersøke forholdene og å organisere ein workshop der vi kunne lære opp de lokale i bruken av filteret.

På onsdagen fekk eg arrangert med høvdingen å gjøre ein workshop på torsdagen. På torsdagen var det omtrent ingen som møtte opp, men eg fekk gjort ein demonstrasjon som tente interessen for de til stede. På fredagen hadde jungeltelegrafen gått (bokstavelig talt) og eg holdt ein vellykka workshop der vi delte ut 70 filter. Mange av de lokale hadde tatt med seg egen bøtte og eg viste de kordan de skulle montere og reingjøre filtrene. Når eg fortalte at disse filtrene var kjøpt inn på midler som var samla inn av skoleelever i Norge var de veldig forundra og imponert.

Den neste uken var vi i Kunua, ein 4 timers seilas nord for Torokina, og her var vannforholdene mye av det samme. Det som var enormt kult på dette stedet var at eg fekk sette opp ein workshop i samarbeid med distriktsadministratoren som er øverste myndighet i distriktet. Han inviterte ledere og høvdinger til å komme på workshopen, og på fredagen hadde vi ein vellykka samling der de lokale tok eierskap til vannfiltrene.

Ein stipulasjon for samlingen var at eg var nødt til å holde et budskap fra bibelen på minst 30 minutter, så eg underviste de litt om samfunnsutvikling i et bibelsk verdensbilde og viktigheten av å elske vår nabo. Det var tydelig at lederene i området var dedikerte kristne og eg er utrolig glad for å se kordan Gud tydelig jobba der. På slutten av samlingen takka de oss med fleire taler og tilslutt med ein fantastisk flott lovsang på Rapoisi og Tok Pisin.

Alt i alt er eg veldig fornøyd med kordan outreach 4 gjekk. Det er mye meir som kan seiast om vannfilter både på generell basis og i dette tilfellet, men eg velger å ikkje ta opp for mye plass her. Om du er interessert vil eg oppmuntre deg til å skrive til meg 🙂

 

English EN Norwegian NO