Flotilla + SONS

Eg har vært på Fiji i ein måned, og School of Navigation and Seamanship (SONS) er godt i gang! Vi har hatt to uker med hands on trening, der vi har hatt to forskjellige seilaser til to ulike øygrupper, og vi er ferdig med ein uke i klasserommet der vi har lært om sjøkart og tatt første ekasamen i day skipper teorikurset. Denne uken gjør vi båtene klare til ein lengre seilas rundt Fiji som vil vare i 2-3 uker. Det føles ut som ein virvelvind av aktivitet, men vi har gjort enormt mye på bare 3 uker! Nå gleder eg meg til å kaste loss og komme inn i seilerutinen. Ikkje at vi kommer til å være late, for day skipper teorikurset fortsetter ombord, og i tillegg vil vi begynne på day skipper praktisk sertifisering over de neste ukene.

Perspektiv

Det er ganske spesielt det vi driver med. Dette er den første RYA sertifiserte seileskolen i Stillehavet, nåke som er ein historisk bragd. Og ikkje bare er det ein seileskole, men vi har fokus på å trene opp lokale til å bli skippere. Når vi snakker med folk rundt omkring i marinaen er alle både overraska og takknemlig for det vi driver med. Seiling har tradisjonelt vore ein kvit manns hobby, men nå er det på tide å se fleire fra øyene ombord som både skipper og mannskap. Yachts For Life som vi jobber med i Fiji har alltid måtte ha utenlandske skippere, men nå håper vi å kunne trene opp lokale til å ta den rollen.

Flotilla initiativet

YWAM globalt har ein visjon om å se fleire seilbåter i Stillehavet som ein del av ein flotilla. Å kunne nå ut til de mest isolerte øyene med praktisk hjelp og for å støtte opp den lokale kirken. Yachts For Life har et mål om å nå ut til alle de bebodde øyene på Fiji med samfunnsutvikling og ledertrening ved hjelp av lokale YWAMere. YWAM Solomons ønsker å nå ut til isolerte øyer med VAKA HOP’E når den kommer frem neste år. YWAM globalt ønsker å se fleire seilbåter i Stillehavet, faktisk er målet 1000 båter! Men vi har alle nåke til felles: Vi trenger mannskap.

School of Navigation and Seamanship

Om vi ønsker å se 1000 seilbåter i YWAM så burde vi ha minst 1000 mannskap og! Helst 4000. Målet med flotilla er ikkje at YWAM skal eie mange båter, men at vi kan samarbeide med båteiere som ønsker å bruke båten sammen med YWAM. Om vi ønsker å jobbe sammen med seilere så burde vi kunne tilby seilere som mannskap. SONS er ein skole under YWAM som fokuserer på å trene skippere, og eg tror dette er ein nøkkelbrikke i Flotilla visjonen. Forhåpentligvis kan vi fortsette å kjøre denne skolen på Fiji i fremtiden, og vi håper på å se fleire SONS starte i forskjellige deler av verden.

YWAM Koha

Vi har mange forskjellige båter i YWAM, og ein av de er legeskipet YWAM Koha. Eg hadde gleden av å jobbe med de i fjor, og det ser ut som vi får gjort det samme i år. Målet er å kunne seile dit de jobber om ein måned og hjelpe til i ein uke. Eg og Dane hadde ein liten tur og besøkte de for et par uker siden, og eg kjente mange fra mannskapet fra fjorårets tur. Vi gleder oss til å hjelpe til med helsearbeid blandt Fiji’s isolerte plasser.

English EN Norwegian NO