Vi seiler rundt Fiji

Vi er inne i den fjerde uken til sjøs, på ein rundtur rundt Viti Levu i jakt på seileerfaring. Vi har hatt fleire dager med mye vind og mye action. Vi har og hatt nok av utfordringer underveis. Nå har vi hatt et par dager pause mens vi venter på legeskipet YWAM Koha som er forsinket etter kapteinen blei bitt av ein hai. Livet på Fiji er sjeldent kjedelig.

School of Navigation and Seamanship (SONS) er ein tre måneders skole i YWAM med fokus på å utruste skippere innad i organisasjonen. Aldri før har vi hatt ein skole her i Stillehavet med fokus på lokale. Fire heldige personer fra Fiji er med på skolen og håpet er å utruste fullverdige skippere som vil være med å fortsette arbeidet til Yachts for Life her nede.

Samtidig jobber eg med å utruste et crew som kan være med på Vaka Hop’e sin reise til Salomonøyene neste år. Sammy fra YWAM Solomons var med å seila med meg her i fjor og er tilbake i år. Han er gira som aldri før og vil være ein viktig brikke i arbeidet fremover. Å ha med lokale fra Salomonøyene på Vaka Hop’e reisen har alltid vore mitt mål med prosjektet.

Å seile rundt Fiji høres kanskje ut som ein drøm, og det er det på mange måter. Men realiteten vår er at vi seiler rundt i gamle båter som lekker og blir ødelagt underveis. Vi har hatt motorproblemer, ødelagt styremekansime, vannlekkasje både fra oven og nedenfra, blokkerte toalett og septiklekkasje inn i båten. Alle problemene har vi vært istand til å fikse underveis, og det er god erfaring for seilekarrieren fremover.

Eg er tilbake ombord seilbåten Mandolin som eg seila med i fjor. Vi har blitt gode venner over de siste par årene, men ennå bedre er at eg seiler sammen med de samme gode vennene eg seila med i fjor. Naomi fra Danmark er tilbake og tar godt vare på oss med fantastisk matlaging. Vi har Sammy fra Salomonøyene som er den som er flinkest på oppvask. Vi har Seta fra Fiji som er fantastisk flink til å fiske og ennå flinkere til å tilberede fisken. Vi har hatt fleire kongelige måltid med Walu, Barrakuda og Trevally ombord. Og tilslutt har vi meg som prøver å fylle alle tomrom eg kan finne av roller ombord.

Nå gjør vi oss klar til ein outreach med legeskipet YWAM Koha på Ono Island, sør i Fiji. Vi deler oss opp der ett team skal jobbe som transport for et par tannleger som trenger å komme og gå, og ett team som skal jobbe sammen med de frivillige fra legeskipet i landsbyen og ombord. Eg leder teamet som skal jobbe med skipet og eg gleder meg til å jobbe sammen med YWAM Koha igjen. Dette blir min niende outreach med et legeskip fra YWAM. Ikkje verst!

English EN Norwegian NO