Outpost Panama

Vi er på et veldig spennende sted! Outpost Panama er inne i ein pioneringsfase der de forbedrer leveforholdene på basen og etablerer kontakt med landsbyer. Det gøye er at vi får være med på begge deler!

Livet på basen

For å kunne nå ut til andre må man først og fremst ta vare på sine egne. Dette er nåke Outpost Panama har forstått og implementert. For det første har vi enormt god mat her, nåke som vi alle må hjelpe til å lage, men som skaper høy trivsel. Eg trodde eg kom til å legge fra meg litt av polstringen eg fant på Hawaii her men foreløpig ser det ikkje så veldig lovende ut.

Basen ligger et stykke utenfor allfarvei med båt som einaste fremkomstmiddel. Bocas town er 15 minutt unna ved 20 knop. Strøm kommer fra solpaneler og av generator når solen glimter med sitt fravær. (Solcellesystemet skal straks få seg ein oppgradering sånn at vi slepper å kjøre generatoren så mye) Vann samler vi fra taket i fem vanntanker som rommer ca 30 000 liter tilsammen. Vi har dusj og do inne som går til ein lokal septiktank.

Dette stedet er et bra sted å være på og vårt team har plass og tid til å møtes jevnlig til meir eller mindre informasjonsrike møter og som regel god stemning.

Outreach til landsbyer

Den beste måten å nå ut til folket på er å samarbeide med lokale. Simón er vår kontakt og han har jobba med landsbyene her i fem år med ein organisasjon som heiter hydromission. Han er Ngäbe sjøl og hjelper folket sitt med reint vann enten ved å bore vannbrønner eller installere vanntanker. Men mest av alt er han ein relasjonell mann med mange kontakter og god innflytelse.

Nå som vi er her har vi fått åpne dører til tre landsbyer der vi har holdt et lite program for folket. Simón kjører oss dit i ein åpen båt, gjennom bølger og regn til stumpen er nummen, og vi har hatt et par veldig minnerike dager. Den første landsbyen var på øyen Cayo de Agua og vi fekk veldig god kontakt med folket der. Så god kontakt at vi faktisk skal tilbake dit nå på torsdag for å hjelpe de med deiras vannsystemer. Se videoen under for et lite innblikk i kordan vi hadde det der.

Arbeid på basen

Første og andre prioritet er å oppgradere solcellesystemet og sengeplasser på basen. Så koffor ikkje slå begge to i ein smekk? Vi har vært i full sving med å bygge to nye små hus som skal huse de nye solcellepanelene på taket. Den siste uken har og et team fra ein støttende kirke vært her for å bygge. Vår student Clay som har erfaring som elektriker har endt opp som byggmester for prosjektet. De gjør ein fantastisk jobb!

Vi har og jobba i hagen med å plante taro og ananas på nygravde terrasser. Og i det siste har jentene malt og dekorert eine badet. To nye områder skal settes i sving nå i ukene som kommer. I tillegg blir vi støtt og stadig brukt som bærehjelp off de 109 trappetrinnene opp fra brygga til huset. Se under for ein liten video av arbeidet vi gjør.

Takk og pris

… For teamet vårt! De jobber og står på til tross for ubehag og lite søvn. Vi er ein god gjeng som utfyller kvarandre bra på mange forskjellige områder.

Vi reiser videre til YWAM Boquete den 8. August, så vi har halvannen uke igjen her. Vi har mye vi vil ha gjort iløpet av den tiden, så det blir fullt kjør!

I Boquete skal vi jobbe meir direkte opp mot Ngäbe indianerne gjennom arbeid som YWAM basen allerede har etablert. Der skal vi være i to uker før vi vender nesen tilbake mot Hawaii.

So far so good! Vær gjerne med å be for at resten skal gå minst like bra.

English EN Norwegian NO