Oversikt over den siste sesongen

Eg er tilbake til Norge etter nesten 1,5 år ute med YWAM. Det er litt merkelig å være tilbake, for her føles det ut som alt er likt. Eg må klype meg litt i armen for å huske at alt eg har opplevd ikkje bare er ein drøm. Nå som eg er heime har eg fått ein bedre oversikt over ka som har skjedd de siste to årene og det vil eg gjerne dele litt om i dette innlegget.

Fokus

De siste to årene har fokuset alltid vore å få seilt Vaka Hop’e til Salomonøyene. Alle steg eg har tatt har leda meg nærmere dette målet, nåke man spesielt ser i tilbakeblikk. Men underveis var det ikkje alltid like klart og eg kan iallefall ikkje skylde på min egen planlegging, for den har vore veldig begrensa. Einaste eg kan tenke på for at ting har gått så godt som det har er at Gud har hatt ein finger med i spillet.

Seile over to sesonger

Egentlig skulle vi seile båten til Salomonøyene på ein sesong, men når eg blei invitert til å seile i Fiji i tre måneder blei de planene endra. Eg hadde ikkje nok brikker på plass til å få til å seile over ein sesong uansett, så då beli det to. Når vi tilslutt var på Filippinene med Vaka Hop’e blei eg gjort oppmerksom på at det var veldig smart å seile over to sesonger ettersom begynnelsen av sesongen i oktober-februar er veldig røff på sentrale Filippinene. Det beste er å seile i mars-april, som vi endte med å gjøre. I tillegg skjønte eg og at verken eg eller mannskapet var klare for den lange turen til Salomonøyene.

Eg blir kaptein

At eg skulle være kaptein for seilbåten vår var orginalt ikkje i planen. Min plan var å være mannskap, men etterkvart som tiden går og eg ikkje kommer i kontakt med nåken kapteiner som er interesserte, går det opp for meg at det er få mennesker som er meir invistert i denne båten enn meg. Etter tre måneder på Fiji begynner eg å bli meir trygg på mine seilekunnskaper, og ideen om å være kaptein sjøl er ikkje så fjern lenger. Det er fremdeles meir kunnskap som trengs, men siden vi nå tar båten til Salomonøyene over to sesonger har eg plutselig bedre tid. Seinere i høst vil eg ta kapteinseksamen i England med RYA, Yachtmaster Offshore.

Seilerskole

Eg trengte meir erfaring for å kunne være kaptein for heile passasjen til Salomonøyene, og når eg blir invitert til å bli med til Fiji for å hjelpe til med ein seileskole etter eg var ferdig på Filippinene er det ikkje vanskelig å sei ja. Her tar vi all teorien som trengs for å bli yachtmaster, samt at vi får seile rundt Fiji i 6 uker der eg får prøve meg som instruktør og leder. I tillegg så får eg rekruttert alt mannskapet eg trenger for turen vår til neste år via denne skolen, og eg kan stole på deiras kunnskap ombord.

Folk, ikkje båt

Mot slutten av denne sesongen fekk eg reist til Salomonøyene og besøke stedet vi tenker å ha Vaka Hop’e. Endelig ser eg visjonen til seilbåten og målet vi har. Så lenge har eg bare hatt fokus på båten, men nå begynner eg å forsta at det handler om folk, ikkje båter. Båtene er bare et verktøy til å nå ut til folk som lever i fattigdom. Målgruppen er klar, men veien dit er ikkje bare enkel. Eg tror det blir viktig å engasjere lokal ungdom og invitere fleire til å ta del i dette prosjektet.

Mot 2024

I januar drar vi fire stykk til Filippinene for å seile Vaka Hop’e heile veien til Salomonøyene. Målet er å være framme innen mai, når vinden snur, men vi får se kordan det går. Det er nok mange ting som må gjøres ombord, og det er tusen ting som kan skje underveis, men vi må bare satse. Når vi kommer frem er målet å begynne å trene opp lokale og bruke båten i forskjellige prosjekt. Vi har mange plasser som ønsker seg vannbrønner, så vi planlegger å kunne bruke båten på sånne prosjekt.

Målet med båten

Det er viktig å forstå at denne båten bare er begynnelsen på ein mye større visjon om å ein dag bygge båter og å kunne ha ein heil flåte med seilbåter som seiles mellom øyene. Denne båten er ein modell, ein prototype og ein inspirasjon til å kunne bygge entusiasme blandt lokale og internasjonale som ønsker å engasjere seg i prosjektet. Dette er bare begynnelsen på nåke mye større, og den tanken hjelper meg å senke skuldrene litt.

Bønnegruppe

Eg har innsett lenge at dette arbeidet ikkje fungerer uten bønn, og eg veit om fleire som ber for meg og arbeidet mitt allerede. Men nå vil eg gjerne ta litt tak i det og fasilitere litt meir målretta bønn, spesielt i vanskelige situasjoner som oppstår underveis. Derfor vil eg gjerne opprette ein WhatsApp gruppe der eg kan dele litt meir spesifikke bønnemner for de som er interessert i å be. Ønsker du å bli med og be for prosjektet og meg i min tjeneste? Send meg gjerne ditt telefonnummer til andaas@outlook.com, eller send meg ein tekstmelding på 47634017, så legger eg deg til listen.

English EN Norwegian NO