Brikkene faller på plass

Forrige uke var eg i Munda i Western Province i Salomonøyene, den fremtidige heimebasen til Vaka Hop’e. Det var min første gang der og endelig forstår eg det store bildet av ka eg er med på. Så lenge har fokuset mitt bare vore på båten og å få den hit til Salomonøyene, men nå som eg er her skjønner eg at det ikkje handler om båten; det handler om folket! Her i Western Province er det ein stor og unådd folkegruppe som bor på avsidesliggende plasser og vi har fått ein åpen dør inn til ein del av disse landsbyene gjennom vannboring. Dit er det vi skal med Vaka Hop’e og de folkene er det vi skal nå.

YWAM Munda

De siste to årene har Aaron og Hilda, lederparet som har vore del av YWAM Solomons siden oppstarten i 1997, flytta til Munda for å starte ein YWAM base her. Det har ikkje vore lett og det har vært mange hindringer og utfordringer underveis, men over tid har de bygd relasjoner og tillit til folk her som har åpna fleire dører. Aaron har vore mye involvert i å bore vannbrønner og dette har leda de inn til nåken steder som tidligere har vært heilt stengt for folk fra utsiden.

Unådd folkegruppe

I Munda og rundt omkring i Western Province er det ein kultreligion som heiter CFC (Christian Fellowship Church). Den starta ut fra metodkirken men etterkvart begynte de å lage sin egen religion der lederfiguren blei tilbedd som det fjerde medlemmet av gudebildet; Faderen, Sønnen, Den Hellige Ånd og Holy Mama. CFC starta som ein vekkelse i 1960-årene og har ca 15000 medlemmer i dag. Etter Holy Mama døde tok sønnen opp rollen som lederen. Han blir omtalt som the spiritual authority og vil bli tilbedd som den einaste gud. Som tilbedelse krever han at medlemmene betaler han millioner av kroner kvart år. De fleste som er medlemmer i CFC i dag er født inn i det og lever under frykt og undertrykkelse av å måtte betale ein gitt sum kvart kvartal mens de sjøl lever i komplett fattigdom i avsidesliggende landsbyer.

Åpne dører

Tidligere har alle CFC landsbyer vært komplett stengt for folk fra utsiden. Til og med helsehjelp har blitt nekta adgang. De har hatt sine egne skoler med egen agenda og lite eksponering for omverdenen. Men i disse dager begynner ting å skje, skolene er nedlagt og lederene begynner å innse at de trenger hjelp. YWAM har fått adgang til å bore vannbrønner i et par av disse landsbyene og har hatt muligheten til å dele evangeliet mens de var der. Vi jobber mot å kunne nå ut til fleire av disse landsbyene og Vaka Hop’e vil være ein viktig brikke i dette puslespillet.

Viking missionary

Mine venner i YWAM Ships Kona har laga ein film der eg deler historien min. Den har nettopp blitt lansert på youtube og du kan se den ved å følge denne linken: https://www.youtube.com/watch?v=e6-LHm8bGSw

Det er passende for meg å bli minna om det store bildet i disse dager, for når eg såg filmen så var det et åpenbart spørsmål eg satt igjen med. Hva har boring av vannbrønner med å seile ein seilbåt til Salomonøyene? Når filmen blei laga hadde eg ikkje svaret på dette spørsmålet, men nå begynner eg å se kordan alt henger sammen! Ka er sjansen for at alle brikkene i puslespillet skulle falle på plass sånn?

Den siste brikken

Denne gangen på Salomonøyene har eg vore full av optimisme og tiltak. Vanligvis er det vanskelig og slitsomt å være her og jobbe, men nå har eg funne ein brikke til i puslespillet som har gjort ting mye enklere å bære, mest fordi eg ikkje trenger å bære aleine! Naomi introduserte eg i forrige nyhetsbrev som ein del av mannskapet til Vaka Hop’e. Det eg ikkje fortalte med ein gang er at vi også dater. Vi seila sammen på Fiji i fjor der vi blei gode venner og reiste sammen tilbake til Salomonøyene. I år møttes vi på Salomonøyene igjen og reiste til Fiji der vi tilbragte 3 måneder sammen under SONS. Ein dag slo det meg at ho her har jo alt eg er på jakt etter! Ho elsker seiling og ho elsker Salomonøyene, i tillegg til at ho sjekker av alle boksene på listen min. Nå har vi vært kjærester i 3 måneder. Vi søker Gud i alt og det har vært så livgivende!

Heim til Norge

Nå nærmer det seg snart et besøk til Norge! Men først skal eg ein tur til Danmark for å møte med Naomis familie. I oktober kommer eg heim på besøk og vil ta med meg Naomi på ein liten Norgesturné! Eg har begrensa tid og et tett tidsskjema, men på Os så vil eg sette opp ein delekveld på kyrkjetunet tirsdag 17. Oktober kl 19. Om du er i området er det bare å sette det opp i kalenderen 🙂 Planen er å ha «ein smak av Salomonøyene» med lokal mat (spis middag først, for dette blir du ikkje mett av) og loddtrekning med premier fra Salomonøyene. Eg vil dele om Vaka Hop’e og fremtiden på Salomonøyene. Velkommen skal du være! I tillegg kommer eg på besøk til Ålesund og håper å kunne dele om Salomonøyene ein kveld der i tillegg.

English EN Norwegian NO