Fundraising til seilbåt på Salomonøyene

For English version, check out Solomon Sailing Missions or use google translate 🙂

Det har tatt litt tid, men nå er vi endelig klare til å sette i gang med innsamlingsaksjonen til seilbåten som skal til Salomonøyene!

YWAM Solomons Support er stiftet og bankkontoen er åpnet. Vi har til og med fått vipps så du kan overføre enkelt fra mobilen din. Alle pengene som kommer inn til denne kontoen går direkte til prosjekter på Salomonøyene i regi av YWAM Solomons.

I dette innlegget vil eg gå gjennom litt meir «in depth» ka det er eg samler inn penger til, og eg håper at du vil bli gira og ønsker å gi. Dersom du har fulgt denne reisen min og allerede veit at du ønsker å gi, skal du få betalingsinformasjonen her med ein gang:        

Bankkonto: 1506.63.28225

Vipps: 668061

Kort sagt:

Salomonøyene er ein øy-nasjon som består av 992 øyer, derav 347 av de er bebodd. Det er veldig begrensa infrastruktur mellom øyene og mange lever isolert på grunn av det. For oss i YWAM Solomons er det vanskelig å kunne levere hjelp til disse øyene, og vi ønsker vår egne seilbåt til å nå ut. Allerede nå har vi fleire utviklingsprosjekt rundt reint vann der vi kan sette seilbåten i sving. Men det ender ikkje der. Vi ønsker å lære de lokale å bygge sine egne båter i fremtiden, og denne båten vil være ein modell og fungere som inspirasjon til det fremtidige arbeidet.

Målet for denne første fasen er å samle inn penger til å kjøpe inn seilbåten som er til salgs på Filippinene. Denne båten er av typen Wharram Designs Tama Moana, og er basert på ein etnisk seilekano fra Salomonøyene. Denne båten skal eies og driftes av YWAM Solomons. Vi skal lære opp lokale til å seile trygt, og båten skal i første omgang brukes til samfunnsutviklingsprosjekter rundt om i øyene.

Vi har allerede ein erfaren kaptein med på laget som planlegger å ta for seg passasjen fra Filippinene til Salomonøyene i januar 2022. Han vil ha med seg to lokale crew som vil få ein god innføring i båten over den 2 måneder lange passasjen og vil kunne hjelpe oss videre med å drifte den. Etter reisen skal han holde kurs for all stab når båten kommer frem til Salomonøyene. Deretter er det opp til oss å bruke båten til forskjellige oppdrag rundt om i øyene og bygge opp erfaring.

Vi trenger i første omgang å samle inn 32,000 USD til å kjøpe båten sånn som den står på Filippinene. Deretter trenger vi ytterligere 20,000 USD til oppgraderinger og installasjon av motor og sikkerhetsutstyr. Til slutt regner vi med å måtte bruke 15,000 USD for passasjen til Salomonøyene med alt inkludert. Til sammen ser vi nå på å samle inn 77,000 USD som er omtrent 650,000 norske kroner.

I retur av denne investeringen får vi ein heilt spesiell båt som vi meiner kan være nøkkelen til å begynne å bruke og bygge seilbåter på Salomonøyene. Det er bare bygd et fåtall slike båter (langt under 100 stykk), så her må vi være kjappe med å investere! Denne båten med sitt enkle design og vedlikehold er midt i blinken for Salomonøyene.

Bilder av båten som er til salgs på Filippinene

Enkelt design

Designet er utrolig enkelt, og fra et vestlig synspunkt ser denne seilbåten veldig ukomfortabel ut. Men båten er sikker, og for ein lokal er denne båten å foretrekke framfor meir avanserte båter. Det seier seg litt sjøl at når mange på Salomonøyene fremdeles bor i hus bygd av stokker og palmeblader, så gir ein sånn her enkel seilbåt veldig meining. Vi ønsker at seilbåter skal kunne eies av fleire folk på Salomonøyene, og då er de nødt til å være enkle nok til å bygges sjøl, vedlikeholdes sjøl og betales for sjøl.

Eg har ikkje eid ein seilbåt sjøl, men eg har sett på utrolig mange videoer på youtube av folk som eier og driver seilbåter. Det er mange populære kanaler som eg følger som gir et veldig idyllisk bilde av livet på sjøen, men omtrent alle kanalene viser òg den andre siden av livet som er vedlikehold. Jo meir komplisert ein båt er, jo meir vedlikehold krever den. Tama Moana er forfriskende enkel og er bygd av veldig få materialer, nåke som gjør at vedlikehold og reparasjon kan gjøres mye enklere enn på moderne seilbåter.

Eierskap

Først må eg bare presisere at denne seilbåten som vi samler inn penger til kommer ikkje til å tilhøre meg i nåken grad. Eieren av båten vil være YWAM Solomons, og det er de som skal drifte båten. Eg kommer til å være ein del av det, men vi skal jobbe mot at eierskapet og driften av båten skal være heilt og fullt av et lokalt crew fra YWAM Solomons som har fått god trening og som vil få tett oppfølging. Vi er allerede i kontakt med lokale skippere fra Salomonøyene som kan navigere på tradisjonelt vis, etter stjerner og bølgemønstre.

Dette vil bli den første båten av fleire båter. Vi ønsker som sagt å bygge våre egne båter og kanskje får vi tak i fleire båter på forskjellige vis. Dette er bare begynnelsen av nåke stort, og derfor er dette utrolig spennende!

Visjonen

Potensielt kan vi ha ein impact på kordan Salomonøyene og Stillehavet forholder seg til transport til sjøs. Vi vil begynne med denne seilbåten som ein modell for enkle seilbåter på Salomonøyene. Vi vil bygge erfaring, trene opp unge folk i seiling, og vi ønsker å være til inspirasjon for andre mennesker der nede. Deretter er planen å bygge våre egne båter, og kunne lære det bort til alle som ønsker det.

Det er fleire øyer som ønsker seg et alternativt transportmiddel, og James Wharram designa faktisk den båten vi ønsker å bygge (Amatasi 27) som ein respons til lokale mennesker han møtte på øyene på sin reise fra Filippinene til Salomonøyene i 2008/09. Du kan sjekke ut reisen hans på tikopia.co.uk.

Vi er ikkje de første som ønsker å utruste lokale øybeboere i Stillehavet med et trygt og billig alternativ til motorbåten. Eg har komt i kontakt med fleire som drømmer om det samme. Men så vidt eg veit er vi de første som prøver å gjøre nåke med det på Salomonøyene.

Gjennomføringsplanen

For å kunne kjøpe denne seilbåten og få den på plass til Salomonøyene er det ein del biter som må falle på plass. Vi har allerede kommunisert med selger og vi har ein kaptein som har tatt på seg passasjen. Nå trenger vi å samle inn penger for å gjøre dette til ein realitet!

Selgeren er Andy Smith’s boatyard på Filippinene. Båten er profesjonelt bygd hos han og har blitt lagra der siden den blei bygd i 2011. Han selger den på vegne av eier og salgsprisen er satt meget lavt for denne båten: 32,000 USD. Når vi har klart å samle inn nok penger til å kjøpe båten går vi gjennom kontrakt og overføring for salget av båten. Dette er den første og mest kritiske fasen, ettersom dette er ein heilt unik mulighet som ikkje vil by seg igjen med det første.

Når vi har kjøpt båten trenger den ein overhaling. Først ønsker vi å forsterke kjølen ettersom det vil bli ein del landinger på strand. Vi trenger og å bygge ein motorkasse til båten der vi kan henge ein påhengsmotor for fremdrift. Vi skal få laga til ein ny mast, kjøpe inn nødvendig sikkerhetsutstyr for den lange passasjen og klargjøre skroget med nytt bunnstoff og gå over alt av tauverk og luker. Denne biten vil koste ein del, og vi regner med et budsjett på 20,000 USD som er estimert av Andy Smith.

Kapteinen er Chris Bone som er direktør av OceansWatch i New Zealand. Han har jobba mange år på Salomonøyene og har et hjerte for å se de blomstre. Ideen med å bygge seilbåter på Salomonøyene har og streifa han, og når han hørte om vår plan tok han kontakt med ein gang. Chris har satt oss i kontakt med selger og gjort mye av kommunikasjonen rundt salget. Hans erfaring er uvurderlig i denne salgsprosessen, og ikkje minst når det kommer til overfarten.

Overfarten er nødt til å skje mellom Desember og April pga værsystemene i området. Chris ønsker å reise i januar for å kunne ha god margin på begge sider. Vi planlegger å kaste loss i 2022 og han har allerede sett over ruten og planlagt stopp, mat og mannskap. Prisen på denne delen har vi budsjettert til 15,000 USD. Han er ein profesjonell kaptein med over 300,000 nautiske mil under beltet, og han er nødt til å ta seg betalt for passasjen siden det er jobben hans. Men han har gitt ein redusert pris og håper å kunne få dekt deler av utgiftene til overfarten fra OceansWatch og sine støttespillere i NZ.

Plan for innsamlingen

I tillegg til å dele mine planer med dåke som følger meg håper eg å kunne skape litt blest rundt dette prosjektet og få innvolvert fleire mennesker både i Norge og utlandet. Wharram Designs ønsker å se dette prosjektet gjennomført og vil bruke sine kanaler til å hjelpe oss å fundraise. De vil begynne å samle inn penger på Salomonøyene, og vi håper å kunne få støtte fra myndighetene eller lokale veldedige organisasjoner der nede. I tillegg skal eg dele denne visjonen med Kings Fleet, et kristen nettverk for seilere i misjon, nå i slutten av April. Eg håper å kunne få hjelp til innsamling av de meir erfarne seilerne i misjon.

Målet er å samle inn nok penger til å kjøpe båten som den står nå innen sommeren 2021, sånn at Andy Smith får tid til å gjøre de nødvendige oppgraderingene innen det er tid for avreise i januar 2022. Her håper eg at våre norske støttespillere vil hjelpe til med å booste oss i gang! Eg vil gjerne spørre deg å vurdere å gi penger til YWAM Solomons Support for dette prosjektet. Det hadde eg og mine venner på Salomonøyene satt stor pris på! 🙂

English EN Norwegian NO