Keep it simple! YWAM basen på Salomonøyene 

Eg har ved fleire anledninger sagt at eg skulle ønske eg levde for 100 år siden. Eg tror eg ville passa bedre inn i den tidsalderen. Og på mange måter har eg reist tilbake i tid her på Salomonøyene. YWAM basen i Honiara er langt fra fancy. Faktisk så velger de med vilje å leve enkelt sånn at de passer bedre inn med samfunnet de bor i. 

Eller, dvs, de lever enkelt, men de pleide å leve enklere. For et år siden flytta et sveitsisk ektepar inn med familien sin for å drive basen ilag med det lokale bestyrerparet. Sveitserne heiter Mark og Mary, mens de lokale heiter Aaron og Hilda. Med sveitsisk effektivitet og med bakgrunn som elektroingeniør har Mark introdusert et par nyvinninger for å gjøre livet litt meir komfortabelt. 

Min favoritt er kjøkkenet. Der lager de fremdeles mat over åpen flamme, men de har nå introdusert to kokeapparat som drives av sagmugg. Sagmugg er gratis og veldig effektivt. Designet er enkelt og det er lett å bruke. Her lages mat både til frokost, lunsj og middag. I tillegg har de laga ein stekeovn av ein oljetønne som de fyrer opp under. Kvar dag blir denne brukt til å bake kake som selges på markedet som inntekt for det lokale ekteparet. 

Den største forandringen derimot er et massivt solcelleanlegg på 6 kW oppe på eine taket. Det gir strøm til alt elektrisk som lys og vifter, og i tillegg har de nå introdusert et par luksusvarer som kjøleskap og vaskemaskin. De er de einaste med kjøleskap i området de bor i, nåke som gjør at det alltid er ein strøm av unger som kommer for å kjøpe saftis laga av Hilda. 

Vann kommer fra ein brønn som er bora på området, og med ein elektrisk pumpe blir den pumpa opp i et enkelt vanntårn for å gi gravitasjonsbasert vanntilførsel. De har et felles sanitetsbygg med vannklosett og dusj midt mellom de to hovedhusene, og iløpet av dagen blir vannet varma opp av solen til passe temperatur for ettermiddagsdusjen. 

Eg bor i det nyeste huset på eiendommen. Det blei bygd i vår og er meget luksuriøst. Eg har eget soverom og deler bad med bare ein aen person som bor i naborommet. Huset er tiltenkt vestlige tilreisende som DTS team på outreach eller talere for den lokale DTSen. 

De har og ein stor hage der de dyrker mesteparten av maten sin. Banantrær er over alt, men de dyrker og casava, søtpoteter, kål og andre ting. De har nettopp begynt med rugehøns, så snart er de selvforsynt med egg, og de har to griser. 

De lever relativt primitivt, men i ein moderne verden. Dvs at de har tilgang på all slags ressurser og kan lage smarte løsninger med enkle metoder. 

English EN Norwegian NO