Tilbake til Salomonøyene

Etter 2,5 år er eg endelig tilbake til Salomonøyene! Aldri hadde eg sett for meg at det kom til å ta så lang tid å komme meg tilbake når eg dro i slutten av april 2020. Men reisen hit har vore veldig innholdsfull og verdifull. Eg har fått være aktiv i YWAM Ålesund, kjøpt inn ein seilbåt til YWAM Solomons, og fått et mye større perspektiv på min rolle i det store bildet. I tillegg er det mye som har skjedd i YWAM Solomons siden sist, og fremtiden her ser ganske annerledes ut nå enn den gjorde før. Ein stor ting som skjer her nå vil eg skrive om under.

Burns Creek Medical Clinic

Siden mai har eg jobba i bakgrunnen med å rekruttere stab til ein ny klinikk som skal starte opp her i Burns Creek, og som YWAM Solomons har blitt invitert til å drifte. Det har gått sakte fram siden mai, knapt framgang i det heile tatt, men nå når eg kom hit var det plutselig bånn gass! Først og fremst var det tvil om vi skulle drifte klinikken, og om vi som YWAM kunne bruke vårt mandat i ein offentlig helseklinikk. Andre dagen min her dro vi til direktøren for helsemyndighetene her i Guadalcanal og hadde et fantastisk møte. Provinsen skal stå for 4 sykepleiere som skal jobbe fulltid på klinikken, samt ein doktor på skift. Vi som YWAM var velkomne til å invitere inn sykepleiere og doktorer til å hjelpe til på klinikken på korttid og over lengre tid.

Helse og fred

Det er hæren fra Fiji som har stått for rehabiliteringen av denne klinikken. De blei tidlig fortalt at de bare kasta bort tiden sin her i Burns Creek, for innbyggerne er kjent for å bare lage bråk, og denne klinikken blei forsøkt åpna for 10 år siden uten hell. Men troppen fra Fiji såg heller ein mulighet til å skape fred på denne plassen, og nådde ut til sine melanesiske søsken. Når de fant ut at YWAM Solomons har kunnskap i brønnboring og elektriske system, blei vi invitert til å ta del i prosjektet. De rekrutterte og frivillig hjelp fra de lokale ungdommene og nåken av de lokale mødrene.

Men det er aldri enkelt å skape fred, og over den siste uken har YWAM sammen med Fiji army stått mellom tre parter som alle hadde sine meininger om klinikken og ingen var enige. På torsdag klarte vi å få alle partene samla, over 60 stk fra tre forskjellige komiteer/grupper, og det var et kraftfullt møte der de kunne begrave stridsøksen og starte på nytt. Denne klinikken vil ikkje bare føre inn helsehjelp i Burns Creek, men og fred og forsoning.

Oppdatert nettside

Mens eg har vore her på Salomonøyene har eg jobba med mange forskjellige ting, men ein av de er å jobbe med nettsiden til YWAM Solomons. Den har fått et nytt fokus og mange nye sider har blitt lagt til. Størst av alt er at vi ønsker nå å invitere fleire folk utenfra til å hjelpe til på basen som mission builders, ta del i prosjekter og ikkje minst til å hjelpe til i klinikken.

Sjekk ut nettsiden og bli bedre kjent med YWAM Solomon Islands her: www.ywamsolomons.org

På vei til Hawaii

I skrivende stund sitter eg på flyplassen i Honiara og venter på første fly som vil ta meg mot Hawaii. Eg har ein 5 dager «mellomlanding» i Fiji før neste fly tar meg til Honolulu, der eg har ein natt på flyplassen, før eg flyr siste etappe til Kona. Der skal eg bl.a dele med NAV skolen om seilturen i Fiji, og eg skal undervise i community development for Primary Health Care skolen der. I tillegg har eg planer om å invitere forskjellige folk og deler av YWAM til å komme til Salomonøyene for å ta del i det som skjer der.

English EN Norwegian NO