Vi skal bygge ein seilbåt på Salomonøyene!

Det har vært mye snakk om seiling på Salomonøyene det siste halve året, men lite konkret informasjon om kordan. Kort sagt har eg ikkje hatt nåken plan på kordan dette skulle gjennomføres, men nå i 2021 begynner planer å ta form! Rett etter nyttår landa vi på at vi rett og slett skal bygge vår egen seilbåt på Salomonøyene, og eg er veldig spent på kordan vi skal få dette til. Bare på den siste uken har eg hatt enormt stor interesse fra mange forskjellige parter som gjerne vil ta del i visjonen og hjelpe til.

Her vil eg gjerne ta deg gjennom prosessen vi har gått for å komme til denne avgjørelsen steg for steg, og invitere deg med på reisen. Vi er langt fra mål, faktisk så har vi knapt begynt. Men eg er utrolig gira på dette prosjektet, og eg vil gjerne ha deg med på laget mens eg utforsker ka det betyr å bygge ein båt på Salomonøyene.

Alternativ 1: Fikse opp ein ødelagt båt

Dette var det som kickstarta heile prosessen. I fjor mot slutten av året fekk vi tilbudt ein gammal båt som hadde fått store skader på skroget. De på Salomonøyene og meg var veldig happy over nyheten, men alle andre var skeptiske. Å fikse opp ein ødelagt båt krever både kunnskap og materialer, og ikkje minst tid og penger. I vårt tilfelle måtte vi ha importert ein haug av spesialdeler fra utlandet og brukt masse tid på å fikse opp skroget, roret, det elektriske systemet, motoren, og muligens riggen. Etter at lederskapet på Salomonøyene var og såg på båten bestemte de seg for å ikkje begynne å helle penger inn i det tilsynelatende endeløse hullet.

Alternativ 2: Kjøpe ein «trygg» båt

Istedenfor å fikse opp ein gammal båt, burde man heller kjøpe seg ein nyere båt i god stand. Det er ikkje ein dum ide. Ein båt er uansett nok jobb i seg sjøl, så det er like greit å ha ein båt som fungerer nåkenlunde bra i utgangspunktet. Problemet med ein nyere båt er at de koster penger. Mye meir enn eg har råd til, og iallefall MYE MEIR enn de lokale på Salomonøyene har råd til. Ein mulighet er å samle inn penger i Norge for så å kjøpe ein båt og donere den til YWAM Solomons, men bare å vedlikeholde ein sånn båt vil nok koste meir penger enn de har råd til.

Alternativ 3: Bygge ein båt

Eg synes først å skulle bygge vår egen båt var ein dårlig ide. Eg ville mye heller ha ein stor flott moderne seilbåt med alle duppedingser og komforter som eg har sett på youtube. Men over tid har mitt perspektiv endra seg, for på youtube ser du og kor enormt mye jobb det er å vedlikeholde ein seilbåt! Jo fleire fancy systemer man har ombord, jo meir er det som skal vedlikeholdes og jo meir er det som kan ødelegges. Over tid har eg innsett at jo enklere ein båt kan være, jo bedre er det. Sikkerheten må fremdeles ivaretas, men den trenger ikkje ha alt tillegsutstyret.

Wharram Designs

Det vi har landa på er båter fra Wharram Designs som er kjent for sine heimebygde polynesisk-inspirerte katamaraner. James Wharram bygde sin første katamaran på 1950-tallet og kryssa Atlanterhavet for første gang i 1956. I kjølvannet av Kon Tiki ekspedisjonen ville James Wharram bevise at Polyneserene faktisk hadde seilbåter som kunne krysse opp mot vinden. I 1965 begynte han å selge sine båtplaner for alle sjølbyggere som ville bygge sin egen katamaran. Nå, 55 år seinere, har han solgt over 10 000 båtplaner og 26 av hans mange design er tilgjengelig for allmennheten.

Designet vi har så langt velger å satse på er båten Amatasi 27. Dette er ein av Wharram sine nyeste design, og den er lagd så enkel som mulig basert på tradisjonelle fiskekanoer fra Samoa. Total lastkapasitet er 700 kg og den bygges av kryssfinerplater, epoxy og tau. Det betyr at vi kan reparere den med kryssfiner, epoxy og tau.

Samfunnsutviklingsprinsipper

Den store fordelen med å bygge vår egne enkle båt er at dette øker de lokale sitt eierskap til båten. Både fordi nåken vil være med å bygge på båten sjøl, men og fordi denne båten er meir «lokal» i utseende enn mange andre. Når man har bygd ein båt vil det og være mye lettere å vite kordan man skal reparere den.

Tilslutt er det viktig at den er reproduserbar. I fremtiden håper eg å kunne være med på å lære denne typen båtbygging til de lokale på Salomonøyene, og at dette kan være et miljøvennlig alternativ til de meir vanlige åpne båtene med utenbords motor.

Målsetning for 2021

Målet for 2021 er rett og slett å bygge ein seilbåt. Om ikkje aent så håper eg at vi har begynt å bygge, men eg skal jobbe mot at vi faktisk klarer å fullføre ein. Den siste uken har eg delt visjonen med nåken, men eg har fått enorm respons! Det er tydeligvis mange som vil se at slike seilbåter skal bli bygd på Salomonøyene, og eg håper at mange vil være med å delta.

Nå er denne visjonen bare i sin spede begynnelse, og kem veit ka det vil utvikle seg til. Allerede nå er det snakk om å importere brukte Wharram båter fra New Zealand, og kanskje dette er nåke vi kan gjøre i fremtiden. Det er ein spennende reise eg har begynt på og eg gleder meg til fortsettelsen!

English EN Norwegian NO