Visjon for 2021 og forbi

De siste tre årene har eg reist jorden rundt i jakten på reint vann, samfunnsutvikling og Guds vilje for mitt liv. Eg reiste i 2017 i jakten på ein livslang drøm om å bore vannbrønner i Stillehavet, men lite visste eg kordan denne reisen kom til å bli. Eg hadde ingen planer og ingen visjon, utenom å bare dra ned for å kikke og å være åpen for Guds ledelse. På mirakuløst vis leda Han meg til Salomonøyene der de faktisk bora vannbrønner og eg fant min plass omtrent med ein gang.

Men om eg bare hadde begynt å jobbe fulltid på Salomonøyene hadde det nok ikkje gått så bra. Kulturforskjeller, klima og et veldig smalt perspektiv på samfunnsutvikling var et par av de hindrene eg måtte overkomme. På YWAM Liberty, YWAM Ships Kona og YWAM Furnace lærte eg mange lekser i både kordan ting burde gjøres og kordan de ikkje burde gjøres. Men viktigst av alt fekk eg et større perspektiv og ein bedre forståelse for ka eg var kalt til å gjøre.

Mitt kall

Dersom du hadde spurt meg i 2017 hadde eg sagt at eg var kalt til å bore vannbrønner i Stillehavet. Nå skjønner eg at vannbrønnene bare er et verktøy for å oppnå målet. Der før eg såg på meg sjøl som løysningen til Stillehavets problemer, skjønner eg nå at løysningen må komme fra de lokale sjøl. Uansett ka eg gjør, eller kor mye penger eg bruker, på å fikse andre sine problemer vil de aldri heilt forsvinne i min kraft. Samfunnsutvikling krever at de som skal «utvikles» tar ein aktiv del i utviklingen, helst heilt på egen hånd uten min innflytelse.

Eg skal ikkje opphøye meg sjøl som løysningen, men eg er kalt til å istandgjøre de lokale til å være løysningen for sin egen utvikling. Utvikling trenger ikkje å se ut som Vesten. Utviklingen trenger ikkje eingang å være logisk for meg. Det viktige er at utviklingen skjer i samsvar med Guds vilje for de enkelte stedene.

Det er dette som er målet i transformativ samfunnsutvikling, og eg har skjønt at min rolle er å tilrettelegge men ikkje å utføre. YWAM Solomons har nå gjort tre store samfunnsutviklingsprosjekt på øyen Malaita, og nøkkelen til suksess i alle disse prosjektene er at de har blitt leda av lokale YWAMere som både snakker språket og forstår kulturen. Sjøl om eg i teorien kanskje kunne ha leda et sånt prosjekt hadde det ikkje vore i nærheten av like effektivt. For deler av målet er å gi håp til de lokale at de kan klare dette på egen hånd, at de ikkje er avhengige av organisasjoner eller kvite menn utenfra til å komme å hjelpe de.

2021

Eg har skjønt det at eg ikkje kommer til å komme meg til Salomonøyene i år, så nå fokuserer eg mot 2021 og gleder meg til jul i Norge. Det er absolutt håp for at eg kan komme meg avgårde, allerede tidlig i 2021. Pga disse store samfunnsutviklingsprosjektene YWAM Solomons har gjort så har vi fått kontakter med myndighetene og akkurat nå er vi i samtaler med helseministeren for å kunne få et generelt spesialvisum og ein invitasjon for meg å komme til Salomonøyene.

Mitt mål for Salomonøyene er å flytte ordentlig inn og å jobbe sammen med YWAM Solomons for å fremme deiras visjon. Det som er så kult er at deiras visjon går hånd i hånd med min egen: Å jobbe mot transformativ samfunnsutvikling gjennom prosjekter som innebærer reint vann og infrastruktur. I tillegg bærer vi begge ein drøm om å ha ein seilbåt til å brukes i disse prosjektene, og for å utruste de lokale med et fremkomstmiddel som kan hjelpe de å nå unådde folkegrupper med evangeliet.

Du kan lese meir på mitt innlegg om å bygge et liv på Salomonøyene og om seilbåtvisjonen i innlegget med fulle seil mot Salomonøyene.

YWAM Ålesund

Eg har nå vore her på basen i Ålesund i over 3 måneder og eg stortrives! Det er ein fantastisk gruppe mennesker som tjener her fulltid, og mange som tjenestegjør på deltid. Min oppgave har vore veldig variert, men mest innenfor å utvikle Johanneskatedralen som YWAM Ålesund nettopp har overtatt. Vi renoverer underetasjen til bruk for bl.a YWAM Medical Ships Norge, og eg har blitt ein slags prosjektleder, eller bygningsingeniør for prosessen. Nå har vi komt såpass langt i prosessen at vi skal brannsikre etasjen, eg skal lage plantegning for bruk i rømningsplan, vi skal legge opp ny strøm og tilslutt ventilasjon. Alt skal forholdes til Byggeforskrift 1985 og vi skal følge Arbeidstilsynets krav for arbeidsplasser. Man får prøve seg som litt av kvart i YWAM om man er villig!

Men mest håndfast resultat av min jobb her har vore bardisken som eg blei ansvarlig å bygge. Bestefar var møbelsnekker og dette er første gang eg har prøvd meg på nåke lignande, men eg kjente et sus av mine røtter mens eg holdt på. Den blei endelig ferdig forrige fredag, akkurat i tide for at Krussen kunne få seg kaffi mens de hadde KrusseCamp med oss i helga som var. Eg og alle her er veldig fornøyde med resultatet! 🙂


Barbilder ? Stefan Miron

English EN Norwegian NO